Permata Hati

Permata Hati

Monday, December 13, 2010

~ Kek Karamel ~

Percubaan pertamaku membuat kek karamel....nampak sedap sangat bila tengok ida dah buat kek karamel...jadi dengan penuh semangat aku pun mencubalah kek karamel....mula2 takut juga tak jadi...kejap2 tengok oven...ok ker kek aku nie....risau jugak....putera safwan pulak tak sabar2 nak makan....kejap2 tanya bila kek nak masak....akhirnya menjadi juga...tapi tak secantik maner pun...tapi rasa yummmmyy....memang sedap sangat.... bila dah masak orang pertama yang makan ialah putera safwan...sampai tak sempat nak sejuk...kejap2 dah buka peti sejuk nak makan juga kek tu....bila makan ajer terus bagitau (sedap ibu)....2 hari ajer dah habis kek ni...ramailah jugalah yang rasa...siap bawa balik kg....nak buat lagi.... tunggu.....







Inilah hasilnya...rupa tak cantik....tapi rasa...sedap.....heheheh

Inilah resepinya... (ambil dari blog http://dapurcomelku.blogspot.com)

Resepi Kek Karamel
Saiz 7x7
bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk
2 sb susu pekat manis

(D) Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...

No comments: