Permata Hati

Permata Hati

Saturday, March 19, 2011

~ Trip Ke Hadyai

Ini kali pertama aku bersama my hubby mengikuti rombongan.... biasanya mak ngan ayah ajer yang pergi... kali ini abang sepupu mengajak kami.... rombongan ke Hadyai, Thailand.... berat hati sebenarnya nak tinggal anak2.... bila mak ngan ayah bagi lampu hijau nak jaga anak2.... amin...

Pukul 10.20 malam kami pun berkumpul di Kg. Pantai, kemudian ke Senawang dan akhir sekali ke Rembau.... perjalanan malam memang tak nampaklah apa2.... sebab gelapkan.... perjalanan diteruskan sehingga kami berhenti di perhentian Tapah.... perjalanan di teruskan sehingga ke Utara......


Ketika menunggu bas (Kg. Pantai) dan berhenti di Perhentian Tapah

Hari Pertama....

Kami sampai di Changlun jam 6.20 pagi... terus singgah di Masjid Changlun untuk sembahyang subuh.... sebelum ke Thailand... kami singgah di satu tempat (lupalah namanya) untuk dapatkan pass masuk ke Thailand... dan tukar duit Thai.... dekat nak 1 jam setengah jugalah di sana... pagi tu mama belikan pulut ader ayam goreng serta bawang goreng... memang sedap... yummy... makanan orang Thai.... sorry lupa nak pic gambarnya.....


Setelah semuanya selesai.... kami meneruskan perjalanan ke Thailand....

Semasa pemeriksaan pasport untuk masuk ke Thailand... tidak dibenarkan mengambil gambar... jadi tak derlah gambar kami beratur panjang2..... sungguh membosankan.... lebih dari satu jam kami di situ... kami makan dulu di Danok.... sebelum meneruskan perjalanan ke Hadyai.... kat Danok pun banyak tempat shopping... aduhhhhh belum sampai Hatyai lagi.... dah ada benda yang dibeli..... kami meneruskan perjalanan ke Hadyai yang dikendalikan oleh seorang pemandu pelancong yang bernama Mariam (nama Thai x tahu nak sebut)..... sebelum check-in hotel kami dibawa ke Nora Plaza dan Kedai Menjual Kacang Gajus..... di Nora Plaza setiap pengunjung diberikan kad diskaun sebanyak 20% macam2 barang kulit seperti handbag, kasut, tali pinggang, purse, barang2 sourvernior, t-shirt dll.... memang berbaloi beli di Nora Plaza.... selepas itu kami ke Kedai Menjual Kacang Gajus.... memang sedap dan rangup.... bukan menjual kacang gajus ajer...ada juga makanan yang lain.... tapi lebih glamour kacang gajusnya....

Di Kedai Nora Plaza


Di Kedai Kacang Gajus sambil menikmati aiskrim Thailand

Macam nielah rupanya aiskrim Thailand.... wajib ader pulut....
Kita sambung di entri lain pulak.....

3 comments:

- dieyana - said...

Banyak shopping? mana ole2 nya..heheh

Cute MuM said...

best tak g sana?
berapa harga pakej?

- Suraya - said...

dieyana: tak derlah banyak...untuk anak2 ajer...
Cute Mum: best sesangat....pakej kami RM250 hotel, tambang ngan sarapan pagi...nanti saya citer entri baru yer...tak sempatlah...